Plateau de fromage

Traditionerne nogenlunde tro

Tradition og fornyelse. De franske oste er måske ikke en juletradition – endnu. Men det kan de blive – specielt når de kombineres med tilbehør, der holder hyggen i hævd.

  • 1
    Se info Luk info
    Président Rondelé med Bleu d’Aveyron

    Frisk flødeost tilsat blåskimmelost fra Aveyron (hjemegnen for Roquefort), det giver en god og mild smag af blåskimmel.

  • 2
    Se info Luk info
    Président Spidsbrie

    En klassisk brie med et tyndt lag hvidskimmel. Osten er skåret af en tre kg brie og er derfor ekstra cremet.

  • 3
    Se info Luk info
    Président Comté

    Skøn ost fra alperne. Fremstillet af upasteuriseret mælk fra køer, der udelukkende har spist græs og hø. Stor og rund smag.

  • 4
    Se info Luk info
    Président Terroir

    En flot orange og cremet rødkitost fra Normandiet med en fyldig smag. Hører naturligt hjemme på ostebordet.

Ingredienser & tilberedning

Julesalat med appelsin og valnødder

4 julesalat

2 appelsiner

2 spsk. æbleeddike

2 spsk. koldpresset rapsolie

1 spsk. akaciehonning

Havsalt og friskkværnet peber

1⁄2 bundt estragon

50 g valnødder

Skær roden af julesalaten, vask den, og del den i hele blade. Skær skrællen af appelsinerne, og skær dem ud i små tern. Vend appelsinternene i eddike, olie, honning, salt og peber. Kom dressingen hen over julesalaten, vend godt rundt, og drys med hakket estragon og valnødder. Servér salaten med det samme.

Kvædekompot med Citron og lyngHonning

4 store kvæder

1 dl vand

1⁄2 citron

300 g sukker

100 g lynghonning

Skræl kvæderne, og skær dem i kvarte. Fjern kernehuset, og skær kvæderne ud i grove tern. Kom dem i en gryde med vand og citronsaft, og lad dem koge på lavt blus i 40-60 min., indtil de koger helt ud til en tyk mos.
Tilsæt sukker og honning, og lad det koge i yderligere 15-20 min. Hvis der stadig er lidt klumper, kan du bruge et piskeris til at mose dem. Kom kompotten i et glas eller i en lufttæt beholder.

Ristet krydderbrød med dadler

75 g smør

150 g honning

60 g brun farin

1 æg

50 g gode, bløde dadler, udstenede

1⁄2 usprøjtet citron

300 g hvedemel

1 tsk. natron

1 tsk. stødt kardemomme

1 tsk. stødt kanel

1 knsp. stødt nellike

1 1⁄2 dl kærnemælk

Lidt smør til form

Smelt smør, honning og brun farin i en gryde.
Tag gryden af varmen, når massen er smeltet, og tilsæt æg – pisk grundigt, så det ikke bliver til røræg i den varme honningmasse. Skær dadlerne ud i små tern, og vend dem i citronskal og -saft. Tilsæt mel, natron, krydderier og kærnemælk til honningmassen.
Rør dejen glat med et piskeris, og vend til sidst dadlerne i. Smør en rugbrødsform, hæld dejen i, og bag brødet ved 150°C i 45-55 min. Lad det køle af, inden du serverer det enten friskbagt eller i tynde skiver, som ristes i lidt smør på panden eller i en brødrister.