Plateau de fromage
Traditionerne nogenlunde tro
Tradition og fornyelse. De franske oste er måske ikke en juletradition – endnu. Men det kan de blive – specielt når de kombineres med tilbehør, der holder hyggen i hævd.
-
1Se info Luk infoPrésident Rondelé med Bleu d’Aveyron
Frisk flødeost tilsat blåskimmelost fra Aveyron (hjemegnen for Roquefort), det giver en god og mild smag af blåskimmel.
-
2Se info Luk infoPrésident Spidsbrie
En klassisk brie med et tyndt lag hvidskimmel. Osten er skåret af en tre kg brie og er derfor ekstra cremet.
-
3Se info Luk infoPrésident Comté
Skøn ost fra alperne. Fremstillet af upasteuriseret mælk fra køer, der udelukkende har spist græs og hø. Stor og rund smag.
-
4Se info Luk infoPrésident Terroir
En flot orange og cremet rødkitost fra Normandiet med en fyldig smag. Hører naturligt hjemme på ostebordet.
Julesalat med appelsin og valnødder
4 julesalat
2 appelsiner
2 spsk. æbleeddike
2 spsk. koldpresset rapsolie
1 spsk. akaciehonning
Havsalt og friskkværnet peber
1⁄2 bundt estragon
50 g valnødder
Skær roden af julesalaten, vask den, og del den i hele blade. Skær skrællen af appelsinerne, og skær dem ud i små tern. Vend appelsinternene i eddike, olie, honning, salt og peber. Kom dressingen hen over julesalaten, vend godt rundt, og drys med hakket estragon og valnødder. Servér salaten med det samme.
Kvædekompot med Citron og lyngHonning
4 store kvæder
1 dl vand
1⁄2 citron
300 g sukker
100 g lynghonning
Skræl kvæderne, og skær dem i kvarte. Fjern kernehuset, og skær kvæderne ud i grove tern. Kom dem i en gryde med vand og citronsaft, og lad dem koge på lavt blus i 40-60 min., indtil de koger helt ud til en tyk mos.
Tilsæt sukker og honning, og lad det koge i yderligere 15-20 min. Hvis der stadig er lidt klumper, kan du bruge et piskeris til at mose dem. Kom kompotten i et glas eller i en lufttæt beholder.
Ristet krydderbrød med dadler
75 g smør
150 g honning
60 g brun farin
1 æg
50 g gode, bløde dadler, udstenede
1⁄2 usprøjtet citron
300 g hvedemel
1 tsk. natron
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt kanel
1 knsp. stødt nellike
1 1⁄2 dl kærnemælk
Lidt smør til form
Smelt smør, honning og brun farin i en gryde.
Tag gryden af varmen, når massen er smeltet, og tilsæt æg – pisk grundigt, så det ikke bliver til røræg i den varme honningmasse. Skær dadlerne ud i små tern, og vend dem i citronskal og -saft. Tilsæt mel, natron, krydderier og kærnemælk til honningmassen.
Rør dejen glat med et piskeris, og vend til sidst dadlerne i. Smør en rugbrødsform, hæld dejen i, og bag brødet ved 150°C i 45-55 min. Lad det køle af, inden du serverer det enten friskbagt eller i tynde skiver, som ristes i lidt smør på panden eller i en brødrister.