Tips & Tricks

Din guide til ost og ostebord

Du behøver ikke tale flydende fransk for at forstå fransk ost. Du behøver sådan set ikke andet end din nysgerrighed og lyst til at gå på opdagelse.

Her har vi samlet vores bedste ostetips til at hjælpe dig på vej.

God fornøjelse!

Læs mere om ost

Fransk Fast Food er en bog om ost. Og vejen til gode madoplevelser og mere tid. Læs bogen her og få gode råd til lækre osteborde, opskrifter på tilbehør samt meget mere viden om ost.

Pak osten ind

Du beskytter osten allerbedst ved at pakke den ind i dens originalemballage.

Vokspapir er også brugbart, men ofte lidt svært at finde. Som alternativ kan du bruge madpapir lagt ind i sølvpapir. Film og sølvpapir er ikke det bedste for osten, men det afhænger naturligvis også af, hvor længe den skal ligge i papiret.

Drik øl til ost

Ost og øl er også en spændende kombination. Øl har en lethed, en grad af bitterhed og komplekse karamelagtige aromaer. Og det komplementerer ostens tyngde på en yderst raffineret måde. Kulsyren i øl renser smagsløgene på samme måde som hvidvin.

Tommelfingerregler til at matche ost og øl:

  • Milde oste passer til lette øl, for eksempel hvedeøl
  • Jo større styrke osten har (fedtprocent og smag), desto højere alkoholprocent og aroma skal øllen have
  • Øl med smag af frugt og bær passer generelt godt til ost

Find vinen til din ost

Har du brug for et par tommelfingerregler om vin og ost? Her er vores anbefalinger:

  • Mild ost – mild vin og vice versa. Vine og oste fra samme område passer som regel sammen.
  • Salt og sødt er godt – f.eks. Roquefort og søde hvidvine som Sauternes eller Gewürtsztraminer fra Alsace.
  • Brie har det godt med Chardonnay og lette rødvine fra Beaujolais.
  • Gedeoste og faste gule oste sammen med Sancerre og Sauvignon Blanc fra Bordeaux.
  • Rødkitoste fortjener enten en ædel, sød vin som Muscat eller Beaujolais, Morgon eller Fleurie.
  • Flødeoste og friskost skal følges med tørre og kraftige hvidvine som for eksempel Sauvignon Blanc eller fyldige Muscat og Pinot Gris fra Alsace.

Vælg dine oste med omhu

Komponér og variér. Benyt dig af hele farvespektret, når du sammensætter et ostebord. Der findes hvide, gule, blå og røde oste i Frankrig. Men enhver franskmand med respekt for sine oste vil også overveje
gede- eller fåremælksoste og variere udvalget imellem faste og cremede, milde og mere karakterfulde. Tænk på, at der skal være noget for enhver smag – så kommer variationen helt af sig selv!

Tænk på hvidvin til ost

De fleste har prøvet kombinationen rødvin og ost. Og næsten lige så mange har siddet med en lidt underlig smag i munden. For i virkeligheden passer mange oste bedre til hvidvinens lavere indhold af tanniner (garvesyre). Især de lidt fede og cremede oste har det godt i selskab med hvidvinens syre.

Der er selvfølgelig ikke noget kriminelt i at servere en fransk ost med et godt glas rødvin – specielt ikke hvis det er fra Bourgogne, men giv hvidvinen en chance næste gang.

Tilbehør

Tilbehøret på et ostebord ser både flot ud og giver smag. Når det skal gå lidt hurtigt, kan du skære en pære i skiver eller lægge nogle jordbær eller tørrede abrikoser ved ostene. Til de lejligheder, hvor der er mere tid, kan du lave din egen chutney eller kompot. Find inspiration blandt vores opskrifter her.

Læg altid tilbehøret mellem ostene og aldrig oven på selve ostene, der så vil tage smag af tilbehøret.

Glæd dig over en rest ost

En klat blåskimmelost giver smag i en sauce eller gryderet, ligesom et stykke brie kan være med til at jævne og gøre en suppe ekstra cremet. Fortvivl derfor ikke over de umage rester af ost, der måtte hobe sig op i køleskabet men udnyt derimod deres forskellige smag til at krydre din mad. Find inspiration blandt vores opskrifter lige her.

Anret med stil

Anret ostene på et rustikt træfad eller et flot glasfad. Måske har du et gammel flot fad i skabet eller en rå skiferplade. Ostebordet vil tage sig forskelligt ud alt efter, hvad du anretter ostene på.

Hvor meget ost per person?

Som tommelfingerregel beregnes ca. 250 g pr. person, hvis du serverer ost som hovedret. Serverer du ost som dessert, skal du beregne 100-150 g pr. person.

Sådan skærer du osten

Runde, firkantede og pyramideformede oste udskæres som en lagkage. Trekantede oste udskæres fra spidsen, så den trekantede form delvist bevares. Faste oste kan skæres i skiver, tern eller stave. Tænk i variation: Servér nogle af ostene hele, og skær andre ud.

Ud af køleskabet

For at smagen er allerbedst, når man skal nyde en ost, er det vigtigt at huske at få ostene ud af køleskabe mindst en time før servering. Det gælder for alle de bløde og cremede skimmeloste. Vent dog med at pakke dem ud, til de skal serveres for at undgå, at overfladen bliver tør.

Flødeoste og faste oste skal du dog først tage ud af køleskabet kort tid før servering.