Plateau de fromage

Påske i Normandiet

Det var i landsbyen Camembert, at bondekonen Marie Harel lærte at lave bløde, cremede oste. I dag giver den rå og vilde kyst ikke blot næring til østersbanker. Længere inde i landet græsser køerne, og det kan smages i den lokale mælk og ostene. Vinden og klimaet giver også perfekte forhold for rosmarin og æbler, som for eksempel kan destilleres til calvados, der for mange er essensen af Normandiet.

  • 1
    Se info Luk info
    Rondelé med blåskimmelost

    Frisk flødeost tilsat blåskimmelost fra Aveyron (hjemegnen for Roquefort), det giver en god og mild smag af blåskimmel.

  • 2
    Se info Luk info
    Président Spidsbrie

    En klassisk brie med et tyndt lag hvidskimmel. Osten er skåret af en tre kg brie og er derfor ekstra cremet.

  • 3
    Se info Luk info
    Président Comté

    Skøn ost fra alperne. Fremstillet af upasteuriseret mælk fra køer, der udelukkende har spist græs og hø. Stor og rund smag.

  • 4
    Se info Luk info
    Président Terroir

    En flot orange og cremet rødkitost fra Normandiet med en fyldig smag. Hører naturligt hjemme på ostebordet.

Ingredienser & tilberedning

Karamelliserede æbler med calvados og ristede speltflager

125 g smør

175 g sukker

1 kg æbler (gerne syrlige æbler)

1-2 cl calvados

100 g speltflager

Smelt ca. 2/3 af smørret i en tykbundet pande. Kom 2/3 af sukkeret i og rør rundt til det er godt blandet med smørret. Tag panden af varmen. Skræl æblerne, skær dem i kvarte, og befri dem for stilk og kernehus. Hvis æblerne er meget store, kan de deles yderligere, men det er vigtigt, at æblebådene ikke bliver for små. Læg æble- bådene på panden oven på sukker- og smørblandingen – læg dem helt tæt og med den buede side nedad. Drys resten af sukkeret
over, og fordel også det sidste smør oven på æblerne i små klatter. Sæt igen panden på komfuret ved middel varme, og lad den stå til smør- og sukkerblandingen begynder at boble op mellem æblerne og karamelliserer. Det tager 15-20 min. Pas endelig på, at sukker- blandingen ikke bruser for meget op eller bliver for mørk. Tilsæt til sidst calvados og lad den koge lidt ind i æblerne. Rist speltflagerne på en tør pande ved middel varme i 5-6 min., til de er gyldne og dufter ”nøddeagtigt”. Kom æblerne på et fad, hæld karamellen hen over og drys med ristede speltflager.

Bagte, syltede artiskokker med rosmarin

12-14 stk. violet artiskok

1 helt frisk hvidløg

10 kviste rosmarin

1⁄2 dl olivenolie

3 spsk. æbleeddike

Havsalt og friskkværnet peber

Fjern de yderste blade på artiskokkerne, så der kun er bunden og de inderste blade tilbage. Skær artiskokkerne igennem og skrab fimrehårene af med en ske. Læg de halve artiskokker i et fad med skærefladen opad. Skær det pillede hvidløg i grove stykker, og skyl rosmarinen i koldt vand. Kom hvidløg, rosmarin i små kviste, olie, eddike, salt og peber hen over artiskokkerne. Vend det hele godt rundt. Sæt artiskokkerne i ovnen og bag dem i 25-30 min. ved 140- 150 grader. Vend lidt rundt i artiskokkerne, mens de bager, så de bliver bagt ens. Tag artiskokkerne ud, lad dem køle lidt af og servér som tilbehør til osten.

Bagte peberfrugter med appelsin, cider og mynte

4 røde peberfrugter

2 spsk. olivenolie

Havsalt og friskkværnet peber

2 spsk. cidereddike

1 tsk. akaciehonning

2 usprøjtede appelsiner

10-15 mynteblade

Til dressing: 2 spsk. olivenolie

Gnid peberfrugterne med lidt olivenolie og salt, læg dem i et ovn- fast fad og bag dem i ovnen ved 200 grader i 15 min. Vend dem et par gange, mens de bager. Tag peberfrugterne ud (de skal være let brankede), og kom dem straks i en plastikfrysepose og luk den til. Når peberfrugterne har ligget i ca. 10 min. og dampet i posen, har skindet løsnet sig. Pil skind og kerner af peberfrugterne med en urtekniv. Pisk olie, eddike, honning, salt og peber sammen til en dressing. Tilsæt fintrevet appelsinskal og saften fra 2 appelsiner til dressingen og til sidst hakket mynte. Skær peberfrugterne ud
i strimler og vend dem i dressingen. Lad dem gerne trække i 3-4 timer, inden de serveres og spises som tilbehør til ostene.