Plateau de fromage

Påske i Paris

Paris er ikke blot hovedstaden og hjem for de legendariske ostebutikker. Det er også det sted, hvor gastronomi fra hele Frankrig mødes, udveksles og beriges. Svesker fra Agen, hybenrosesirup og mørk chokolade er blot nogle få af ingredienserne.

 • 1
  Se info Luk info
  Président Terroir

  En flot orange og cremet rødkitost fra Normandiet med en fyldig smag. Hører naturligt hjemme på ostebordet.

 • 2
  Se info Luk info
  Société Roquefort AOP

  Klassiker af upasteuriseret fåremælk og lagret i bjerggrotter - som en ægte roquefort skal. Raffineret og salt smagsoplevelse.

 • 3
  Se info Luk info
  Président Sainte Maure

  Gedeost med flot tyndt lag hvidskimmel. Smagen udvikler sig fra frisk og mild til karakterfuld som osten modner.

 • 4
  Se info Luk info
  Président Camembert

  Camembert fra Normandiet med en mild smag, der bliver mere fyldig og cremet efterhånden som osten modner.

Ingredienser & tilberedning

Puré af tørret frugt smagt til med mørk chokolade

8 store Agen-svesker uden sten

8 tørrede abrikoser

8 dadler

3 spsk. rørsukker

3 dl vand

2 spsk. blomme- eller kirsebæreddike

1 spsk. cognac

25 g god mørk chokolade

Kog den tørrede frugt i en gryde med rørsukker og vand i ca. 8-10 min., til den er mør. Kom frugten og væden i en blender og blend til en glat mos. Smag frugtmosen til med eddike, cognac og fint- hakket chokolade mens den er lidt lun, så chokoladen smelter ind i puréen. Servér puréen til de meget kraftige oste.
tip: Lav dobbelt portion af puréen, og smag den anden halvdel, som du ikke bruger til osten, til med appelsinsaft i stedet for eddike og cognac. Brug puréen oven på drænet yoghurt søndag morgen.

Ristede nødder og kerner vendt i Hybenrosesirup

200 g hasselnødder

100 g valnødder

100 g solsikkekerner

200 g græskarkerner

2-3 dl hybenrosesirup (eller køb en almindelig sirup)

Hybenrosesirup

200 g sukker

2 spsk. cidereddike

3 dl vand

4-5 hybenroser (hvis de ikke kan skaffes, kan usprøjtede roser bruges)

Fordel nødder og kerner på en bageplade med bagepapir. Rist dem i ovnen i 10-12 min. ved 180 grader, til de bliver gyldne og begynder at dufte “varmt”. Kom nødder og kerner i en skål, mens de stadig er lune, og vend dem godt rundt med hybenrosesirup, til de bliver helt klistrede og blanke.

Hybenrosesirup

Kom sukker, cidereddike og vand i en gryde, og bring det i kog. Når sukkerlagen koger, tilsættes de plukkede rosenblade, og gryden tages af varmen. Hæld den varme sirup på et rent sylteglas, og lad sirup- pen trække i 12 timer inden brug. Bevar hybenrosebladene i, da
de ser smukke ud i siruppen. Siruppen kan holde sig i 3-4 mdr. på køl. Brug den også på yoghurt, i pandekager, til vaniljeis eller som marinade i en frugtsalat.

Små baguettes med malt og kastanje (10-12 stk.)

15 g gær

8 dl lunkent vand

11⁄2 dl yoghurt 10 %

2 spsk. maltsirup (fås i helsekostforretninger)

1 kg hvedemel

200 g fuldkornshvedemel

35 g salt

400 g grofthakkede kastanjer (kan købes frosne eller på dåse)

Dag 1
Opløs gæren i vandet. Tilsæt yoghurt og maltsirup, og rør godt rundt. Tilsæt hvedemel, fuldkornshvedemel og salt. Ælt dejen i 2-3 min. så den bliver glat og smidig. Tilsæt grofthakkede kastanjer, og ælt dejen i yderligere 2 min. Kom den færdigæltede dej i en stor, oliesmurt skål, og dæk den med husholdningsfilm. Sæt dejen i køle- skabet i 24 timer.

Dag 2
Vend dejen ud på et let melet bord og del den i små aflange baguettes med en kniv. Rør kun let ved dejen, så den bevarer sin luftighed og smidighed. Løft forsigtigt brødene over på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve i 30-60 min. på køkkenbordet til dobbelt størrelse. Snit brødene let med en kniv, sæt dem i ovnen og bag dem ved 200 grader i 15-20 min., indtil de er sprøde og gyldne på overfladen. Afkøl brødene på en bagerist.