Gastronomi

Spis på flydende fransk

Vi starter med aldrig at komme til tiden. Giv værten 10-15 minutter til de sidste forberedelser. Herunder en bordplan, så ingen sætter sig uden at få anvist en plads.

Ved bordet spiser man ikke, før værten har taget en bid, drikker man ikke, før der er udbragt en skål, og efterlader man hverken uspist eller uprøvet mad på tallerkenen.

Hænderne er på eller over bordet – albuerne er ikke. Brød rives i stykker uden brug af kniven, ligesom salat ikke skæres, men foldes med gaflen. Saucen suges op med
brød, og sådan en bid kaldes en ”canard” (and).

Ost spises aldrig til morgenmad, men i stedet til den store frokost, der allerhelligst afholdes kl. 12. Osten serveres altid før eller efter desserten.

Det lyder anstrengende, men er egentlig blot færdselsregler, der ligesom i trafikken skal sikre, at alle kommer frem til målet med mindst mulig forsinkelse og besvær.
Og målet er altid det sociale samvær om maden, som alle franskmænd er opvokset med som mere centralt end selv maden.

Bon appétit!

 

Billede i toppen af Liz Jones / CC