Fransk på 30 sekunder

Kend din baguette!

Den stolte brødnation Frankrig kan bryste sig af at sætte ca. 10 mia. baguettes til livs årligt, svarende til 320 baguettes i sekundet. Til trods for, at det  franske brød­indtag faktisk er på retur, er brød stadig franskmændenes ubetinget foretrukne kilde til  kulhydrat. Måske fordi et fransk dekret siden 1993 har haft til formål at sikre kvaliteten og friskheden af de såkaldte ”baguette de tradition Française” – baguette af fransk tradition. Brødene må kun indeholde mel, vand, salt, gær eller bagepulver, og de skal være bagt på salgsstedet. Det er tilladt at tilsætte andre typer mel (soja, malt, osv.), men max 2%. Grovere udgaver af baguetten med kerner og frø findes dog i dag hos alle bagere.

Du kan kende den gode baguette på en sprød, gylden skorpe, der revner ved let tryk. Det skal dufte svagt af korn og abrikos.

Billede til venstre af Jarkko Laine / CC