Gastronomi

Forskellen på fransk brød og franskbrød

Har du prøvet at stå hos en fransk bager og blive lidt forvirret. I stedet for ty til den kendte baguette, får du her lidt hjælp til at prøve nogle andre franske brød. Hvor mange kender du?

Couronne: brød formet som en krone med hul i.
Beignets: minder om en berliner pfannkuchen men uden syltetøj.
Flute: dobbelt så stor som baguette.
Bâtard: betyder egentlig ’bastard’. Halvt så lang som baguette eller en underlig form – faktisk et baguette, der ’gik galt’.
Ficelle: ’en snor’. Meget langt og tyndt, tørrer hurtigt ud, fordi det er så tyndt.
Pain de campagne eller pain miche: landbrød. Varierer meget – indeholder som regel groft hvede- eller rugmel.
Pain complet: fuldkornsbrød.
Pain aux céréales: müslibrød.
Pain de seigle eller pain noir: rugbrød.
Pain bis: bagt med rugmel.
Pain au levain: surdejsbrød.
Pain azyme eller pain juif: usyrnet brød, jødisk spise under fasten.
Brioche: sødt brød med mere æg, smør og sukker end normalt brød. Bruges ofte i retter med kød eller paté indbagt i brød.
Pain cramique: magen til brioche, men med rosiner.
Pain de mie: toastbrød.
Pain aux noix: med nødder.
Pain aux olives: med oliven.
Pain aux lardons: med bacon.
Pain à l’ail: med hvidløg.
Pain au froment: 100% hvedemel.
Pain boule: det traditionelle runde brød.
Pain brié: hvedemelsbrød fra Normandiet – lavet med smør.
Pain d’épices: krydderbrød af rugmel, honning og krydderier – minder om dansk krydderkage eller engelsk gingerbread.
Pain de maïs: majsbrød.
Pain au son: bagt på hvedeklid.
Pain déjeunette: morgenmadsbaguette – mindre end et baguette.
Pain forgeron: med solsikkefrø, sesam og hørfrø.

Nu er du rustet til dit næste besøg i et fransk bageri. Vi anbefaler dig at lægge vejen forbi Boulangerie Poilane i Rue du Cherche-Midi i Paris, og smage det legendariske Poilane-brød.

Billedet i midten er af Paul Asman & Jill Lenoble / CC