Fransk på 30 sekunder

Formen på en croissant

Lad os slå fast én gang for alle, at en chokolade­croissant altså hedder en ”pain au chocolat” – brød med chokolade. Den firkantede variant kan af gode grunde ikke kaldes en croissant, og her får du forklaringen.

Croissant betyder ”halvmåne” og har siden 1950’erne været en fast bestanddel på det franske morgenbord, men faktisk er kagen en østrigsk opfindelse.

Den mest berømte historie om hvordan croissanten er opstået, går tilbage til de osmanniske styrkers besættelse af Wien i 1683. Osmannerne ville erobre byen i ly af mørket ved at grave en tunnel under bymurene. Heldigvis var Wiens bagere allerede oppe og slog alarm, og derved fik Wien slået osmannerne ud af byen. For at fejre troppernes sejr bagte de små horn (”Hörnchen”) med samme form som halvmånen i det osmanniske flag.

Udbredelsen til Frankrig mener man stammer fra den østrigske Marie ­Antoinette, der kom til Paris i 1770. Historien  lyder, at den kun 15­-årige dronning savnede sit hjemland, og at parisiske bagere for at ære hende skabte en ny variant, der synede af mere ved det kongelige spisebord.

Dyp din croissant i morgenkaffen eller nyd den med marmelade.

Billede til venstre af Sam Greenhalgh / CC