Læs mere om ost
Fransk Fast Food er en bog om ost. Og vejen til gode madoplevelser og mere tid. Læs bogen her og få gode råd til lækre osteborde, opskrifter på tilbehør samt meget mere viden om ost.
Du behøver ikke tale flydende fransk for at forstå fransk ost. Du behøver sådan set ikke andet end din nysgerrighed og lyst til at gå på opdagelse.
Her har vi samlet vores bedste ostetips til at hjælpe dig på vej.
God fornøjelse!
Fransk Fast Food er en bog om ost. Og vejen til gode madoplevelser og mere tid. Læs bogen her og få gode råd til lækre osteborde, opskrifter på tilbehør samt meget mere viden om ost.
Du beskytter osten allerbedst ved at pakke den ind i dens originalemballage.
Vokspapir er også brugbart, men ofte lidt svært at finde. Som alternativ kan du bruge madpapir lagt ind i sølvpapir. Film og sølvpapir er ikke det bedste for osten, men det afhænger naturligvis også af, hvor længe den skal ligge i papiret.
Ost og øl er også en spændende kombination. Øl har en lethed, en grad af bitterhed og komplekse karamelagtige aromaer. Og det komplementerer ostens tyngde på en yderst raffineret måde. Kulsyren i øl renser smagsløgene på samme måde som hvidvin.
Tommelfingerregler til at matche ost og øl:
Har du brug for et par tommelfingerregler om vin og ost? Her er vores anbefalinger:
Komponér og variér. Benyt dig af hele farvespektret, når du sammensætter et ostebord. Der findes hvide, gule, blå og røde oste i Frankrig. Men enhver franskmand med respekt for sine oste vil også overveje
gede- eller fåremælksoste og variere udvalget imellem faste og cremede, milde og mere karakterfulde. Tænk på, at der skal være noget for enhver smag – så kommer variationen helt af sig selv!
De fleste har prøvet kombinationen rødvin og ost. Og næsten lige så mange har siddet med en lidt underlig smag i munden. For i virkeligheden passer mange oste bedre til hvidvinens lavere indhold af tanniner (garvesyre). Især de lidt fede og cremede oste har det godt i selskab med hvidvinens syre.
Der er selvfølgelig ikke noget kriminelt i at servere en fransk ost med et godt glas rødvin – specielt ikke hvis det er fra Bourgogne, men giv hvidvinen en chance næste gang.
Tilbehøret på et ostebord ser både flot ud og giver smag. Når det skal gå lidt hurtigt, kan du skære en pære i skiver eller lægge nogle jordbær eller tørrede abrikoser ved ostene. Til de lejligheder, hvor der er mere tid, kan du lave din egen chutney eller kompot. Find inspiration blandt vores opskrifter her.
Læg altid tilbehøret mellem ostene og aldrig oven på selve ostene, der så vil tage smag af tilbehøret.
En klat blåskimmelost giver smag i en sauce eller gryderet, ligesom et stykke brie kan være med til at jævne og gøre en suppe ekstra cremet. Fortvivl derfor ikke over de umage rester af ost, der måtte hobe sig op i køleskabet men udnyt derimod deres forskellige smag til at krydre din mad. Find inspiration blandt vores opskrifter lige her.
Anret ostene på et rustikt træfad eller et flot glasfad. Måske har du et gammel flot fad i skabet eller en rå skiferplade. Ostebordet vil tage sig forskelligt ud alt efter, hvad du anretter ostene på.
Som tommelfingerregel beregnes ca. 250 g pr. person, hvis du serverer ost som hovedret. Serverer du ost som dessert, skal du beregne 100-150 g pr. person.
Runde, firkantede og pyramideformede oste udskæres som en lagkage. Trekantede oste udskæres fra spidsen, så den trekantede form delvist bevares. Faste oste kan skæres i skiver, tern eller stave. Tænk i variation: Servér nogle af ostene hele, og skær andre ud.
For at smagen er allerbedst, når man skal nyde en ost, er det vigtigt at huske at få ostene ud af køleskabe mindst en time før servering. Det gælder for alle de bløde og cremede skimmeloste. Vent dog med at pakke dem ud, til de skal serveres for at undgå, at overfladen bliver tør.
Flødeoste og faste oste skal du dog først tage ud af køleskabet kort tid før servering.